Metodele non-invazive FibroTest/ FibroMax în evaluarea gradului de fibroză în hepatitele cronice virale

Publicat pe 10/11/2011

În contextul abordării diagnostice și terapeutice moderne, metodele non-invazive care realizează predicția histologiei hepatice au fost introduse inițial pentru hepatita cronică VHC, apoi și pentru alte trei afecțiuni hepatice comune: hepatita cronică VHB, hepatita alcoolică și steatoză hepatică non-alcoolică și a celor cu patologie mixtă.

FibroTEST și FibroMAX

Bolile cronice ale ficatului, evaluate altă dată printr-un procedeu riscant și dureros, respectiv puncția-biopsie hepatică, considerată la vremea respectivă ca fiind metoda „GOLD STANDARD”, beneficiază în prezent de tehnici noi, moderne, care revoluționează diagnosticul medical în Hepatologie.

FibroTest și FibroMax pot fi considerate ca fiind o biopsie virtuală, fiind echivalente cu o biopsie hepatică de 25 mm.

Cu ajutorul lor, printr-o simplă prelevare de sânge, pot fi evaluate afecțiuni hepatice, precum fibroză sau steatoză în hepatitele cronice virale B, C, și D, dar și steatoză de origine alcoolică și non-alcoolică.

Testele  permit determinarea stadiului fibrozei, monitorizarea evoluției fibrozei hepatice pe parcursul tratamentului, precum și urmărirea procesului necro-inflamator.

 

 

publicat la: 2011-02-09 13:02:27