Rubeola – simptome și tratament

Rubeola, denumită popular pojarul mic sau pojarel, este o boală infecțioasă contagioasă produsă de virusul rubeolic. Este mai frecventă la sfârșitul iernii și începutul primăverii. Receptivitatea la această boală este generală; se acceptă ideea că nou-născuții pot moșteni de la mamele imune o protecție pasivă pentru 4-6 luni; maximul de incidență este la copiii de vârsta școlară, cu un vârf la cei de10 ani. Apare sporadic sau în mici focare în colectivități.

Un procent de 30-50% din infecții evoluează inaparent (subclinic). La vârsta adultă 90% din populație prezintă anticorpi specifici antirubeolici.

Sursa de infecție este reprezentată de bolnavii cu rubeolă.

Transmiterea se face aerian, prin picături de salivă infectante. Poarta de intrare o reprezintă mucoasa respiratorie nazofaringiana. În rubeolă congenitală transmiterea se face transplacentar, de la mamă la făt.

Contagiozitatea începe cu 6-8 zile înainte de apariția erupției și durează cel mult 7 zile după apariția ei. Imunitatea după boală este de obicei puternică și de lungă durată ( în general, toată viața). Sunt posibile totuși reinfectii, dar deseori cu evoluție subclinică.
  
Boala parcurge mai multe etape clinice.

Incubația este de 14-21 de zile. Debutul este insidios (fără manifestări vizibile); uneori există febră ușoară, catar oculonazal (secreții nazale și oculare), dureri de cap, indispoziție.
Perioada de invazie (preeruptiva) lipsește frecvent la copil. Este prezentă de cele mai multe ori la adolescent, durează 2-4 zile și se manifestă prin febră ușoară sau moderată, catar oculonazal, dureri de cap, indispoziție, lipsa poftei de mâncare, faringită acută manifestată prin dureri la înghițit și roșeață a fundului de gât, dureri articulare și tumefacții ganglionare caracteristice.
Perioada de stare (eruptivă) începe odată cu apariția erupției, inițial la nivelul feței dar cu extindere rapidă pe corp și membre în decurs de la câteva ore până la 24 de ore; este formată din pete de culoare roz, rotunde sau ovale, de dimensiuni mici (2-3 mm); dispare în 1-5 zile. În această fază există și tumefacții ganglionare (adenopatii), care pot fi generalizate, dar specifice acestei afecțiuni sunt cele retroauriculare (în spatele urechilor), occipitale (în partea posterioară și inferioară a craniului) și laterocervicale (părțile laterale ale gâtului); au dimensiuni variabile de la un bob de mazăre până la un bob de fasole, sunt dure, mobile și ușor dureroase; persistă 2-3 săptămâni și chiar mai mult. Rar, pot să apară dureri articulare (mai ales la femeile adulte) și dureri musculare. Starea generală este puțin modificată.
  
La copil se întâlnesc de obicei forme ușoare de boală. Sunt frecvente și formele atipice (rubeolă fără erupție, adenopatia fiind unica manifestare a bolii), ca și cele subclinice (inaparente). Sunt posibile și complicații, dar rare : encefalită (1/6000 de cazuri), purpură trombocitopenica, anemie.

Rubeola la gravide ridică cele mai mari probleme. Dacă boala survine în primele 3 luni de sarcină (în perioada de formare a organelor) poate determina în 20-40% din cazuri apariția rubeolei congenitale manifestată prin: avort spontan, malformații, care afectează cel mai frecvent inima, ochii, urechile și oasele precum și boala congenitală cronică evolutivă caracterizată prin: prezența purpurei trombocitopenice (puncte mici, roșii care nu dispar la apăsare), anemiei, afectarea splinei, ficatului, oaselor, inimii și sistemului nervos.
  
Nu există tratament specific împotriva virusului rubeolic. Copilul va fi izolat la domiciliu 7 zile și i se vor administra la nevoie, antitermice sau antialgice pentru combaterea febrei sau respectiv durerii.
  
Există însă, prevenția prin imunizare vaccinală care este cea mai eficientă metodă de profilaxie. Se efectuează cu vaccin cu virus viu atenuat la vârsta de 12 luni (în asociere cu vaccinul antirujeolic și antiurlian - împotriva oreionului), cu o revaccinare în clasa I și o altă, numai cu vaccin antirubeolic și numai pentru fete, în clasa a VIII-€“a.
  
Adriana Camelia Păcuraru - Medic primar pediatru, Clinica MEDAS Unirea

Specialități: