Proteza de sold

Atunci cand vorbim despre o durere la nivlul soldului ce nu mai raspunde la celealte metode de tratament si avem diagnosticul de coxartroza cu siguranta auzim cuvantul proteza de sold .

Proteza de sold reprezinta tratamentul chirurgical al coxartrozei prin care articulatia coxo-femurala nativa este schimbata cu o articulatia artificiala. Exista numeroase variante de proteze pe care le putem folosi, iar tipul protezei folosite difera in functie de :

  • Varsta pacientului
  • Calitatea osului
  • Afectiunile asociate 
  • Stilul de viata al pacientului.

Indicatia acestui tratament poate fi reprezentata de :

  • Deterioarea cartilajului articular datorita imbatranirii
  • Deterioarea cartilajului datorita unui traumtism
  • Deterioarea cartilajului datorita displaziei de sold sau necrozei aseptice de sold

Exista 2 categorii mari de proteza ce se impart in proteze cimentate si necimetate, fiecare dintre ele avand indicatii diferite. Indiferent de optiune, materialul din care se fac protezele este de buna calitate si rezista intre 15-25 ani .

Proteza totala de sold implica schimbarea suprafetei articulare atat la nivelul capului femural cat si la nivelul cotilului, iar proteza partiala de sold inseamna doar inlocuirea capului fermural, rezultatul fiind mult mai bun cand se foloseste proteza totala de sold si nu una partiala. 

 

Cat dureaza operatia si cat sta pacientul in spital?

Operatia dureaza in jur de 2 ore, iar pacientul trebuie sa ramana in spital cel putin 3 nopti. Uletrior operatiei, pacientul urmeaza un program special de recuperare timp de 6 saptamani pentru tonifiere musculara si imbunatatirea mobilitatii articulare .

Rezultatele acestei operatii sunt foarte bune, iar mersul fara carje se poate recupera in aproximativ 2 luni de la operatie.

In cadrul Spitalului Medas, se practica metode minim invzive, incizii mult mai mici si se urmareste salvarea structurilor anatomice in timpul operatiei ceea ce permite pacientilor sa se recupereze mult mai repede comparativ cu metodele clasice .

Articol scris de Dr. Tarek Nazer – medic specialist ortopedie si traumatologie in cadrul spitalului Medas

Specialități: 
Etichete: