Metoda de investigare prin Videocapsula Endoscopică PillCAM - Given

Videocapsula Endoscopică PillCAM - GivenVideocapsula endoscopică reprezintă o metodă inovativă de investigare a tubului digestiv, completând şi înlocuind cu succes procedura neplăcută şi dureroasă a endoscopiei digestive clasice. Conceptul de explorare endoscopică digestivă cu ajutorul videocapsulei este foarte nou în termeni medicali, realizarea sa fiind concomitentă cu debutul secolului XXI.

În funcţie de porţiunea tubului digestiv investigată, videocapsula poate fi destinată pentru intestinul subţire, colon sau esofag.

Videocapsula pentru intestin subţire

Principalul avantaj al acestei videocapsule constă in faptul că permite, aşa cum indică şi numele, investigarea intestinului subţire, porţiune a tubului digestiv inaccesibilă metodelor clasice.

De mărimea unui sâmbure de maslina (caşete), videocapsula pentru intestinul subţire este prevăzută cu o cameră foto alimentată de o baterie cu o durată de viaţă limitată: 8 - 10 ore. Odată înghiţită, aceasta preia imagini cu o anumită ritmicitate (cca 4 imagini pe secundă) şi le transmite unui sistem de înregistrare extern, ataşat corpului persoanei investigate.

Printre patologiile cărora se adresează această videocapsulă se numără: hemoragiile digestive oculte sau obscure (sângerări microscopice digestive identificabile prin metode de laborator sau evidente în fecale, dar fără cauza identificată prin colonoscopie clasică), bolile inflamatorii cronice intestinale, tumorile digestive, patologia vasculară.

Videocapsula pentru colon

Spre deosebire de videocapsula pentru intestin subţire, cea pentru colon este prevăzută cu 2 camere ce preiau 4 imagini pe secundă, dar şi cu o durată mai mare de viaţă a bateriei, de circa 10 ore. Întrucât segmentul vizat este situat distal în tubul digestiv, capsula a fost astfel reglată încât să preia imagini în primele 3 minute după ingerare, pentru ca ulterior să se reactiveze la 1 oră şi 45 minute de la ingestie.

Videocapsula de colon acopera pe lângă indicaţiile videocapsulei de intestin subţire şi rectocolitei ulcero-hemoragice, al bolii diverticulare a colonului sau al leziunilor rectale (boală hemoroidală, leziuni tumorale de intestin gros, ulcer rectal).

PillCAM COLON2 – a doua generaţie de videocapsulă pentru colon reprezintă un pas inovator tehnologic:

  • Unghi de vizualizare de 172°/fiecare cameră video, acoperind 344° capacitate de vizualizare cu cele 2 camere video (aproape circumferenţial)
  • Comunicare bi-direcţională între capsula PillCAM COLON2 şi data recorderul DR3 ceea ce permite interactivitate şi dinamism în timpul examinării
  • Capsula PillCAM COLON2 înregistrează continuu din momentul activării; durata de funcţionare a bateriei fiind de minim 10 ore astfel ea ridică la mai mult de 90% posibilitatea de vizualizare a întregului tract gastrointestinal vizat.
  • Rata variabilă de captură ce permite preluarea a 35 imagini/secundă, astfel când capsula tranzitează segmente de tub digestiv cu o viteză crescută ea nu va avea un deficit de diagnostic.

Ca urmare a progresului tehnologic, platforma de diagnostic prin endoscopie cu capsula în această versiune şi-a îmbunătăţit eficienţa de depistare a leziunilor precursoare a cancerului colorectal cu aproximativ 20% atingând în prezent o valoare predictivă negativă pentru polipii colonici de până la 97%, comparabilă cu a colonoscopiei convenţionale considerată până în prezent ca fiind standardul de aur.

Numeroasele studii deja efectuate sau ce se derulează cu succes în prezent fac ca acest dispozitiv să reprezinte o speranţă reală de SCREENING DIGESTIV NONINVAZIV mai ales in ceea ce priveste intestinul subtire si colonul.

Specialități: