Imagistica mamară

Cancerul mamar se situează pe primul loc în patologia oncologică la femei în România, iar incidență acestuia a crescut semnificativ în ultimii 10 ani. Deși incidența este în creștere, mortalitatea prin cancer de sân continuă să scadă datorită, printre altele, perfecționării metodelor imagistice care permit diagnosticarea în stadii incipiente și supraspecializării personalului medical.

Stabilirea diagnosticului se bazează pe:

 • Examinarea clinică
 • Examene imagistice
 • Examen anatomo-patologic

 Metodele de imagistică a sânului, disponibile în acest moment sunt:

 • Mamografia
 • Ecografia mamară cu sau fără elastografie
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)
 • PET/CT
 • Procedee intervenționale de tip puncție biopsie

Oferindu-le pacientelor anumite informații esențiale referitoare la tehnicile de imagistică folosite în examinarea sânului și răspunzând întrebărilor țintite ale acestora, se câștigă o mai bună înțelegere și colaborare.

Mamografia este metoda radiologică de screening în depistarea cancerului mamar infraclinic și metoda utilizată pentru caracterizarea maselor palpabile din sân. Aceasta se adresează femeilor peste 40 de ani, iar rezultatele depind foarte mult de calitatea tehnică a acesteia și de experiența medicului radiolog.

Mamografia este preferabil a fi făcută în prima parte a ciclului menstrual. Efectuarea ei în această perioadă permite compresia adecvată a sânului, mai puțin dureroasă, ceea ce oferă un confort sporit pacientelor. Efectuarea unei compresii de calitate face ca țesutul glandular să apără mai puțin dens pe mamografie, fapt ce ușurează diagnosticul, ajută la vizualizarea leziunilor suspecte de mici dimensiuni și reduce doza de iradiere.

Compresie fermă nu cauzează contuzii mamare și nici nu poate induce cancerul de sân. De asemenea nu se poate dezvolta un cancer mamar după expunerea la radiații din timpul examenului mamografic.

Riscul de iradiere chiar pentru examene de screening repetate este neglijabil luând în calcul dozele care se utilizează astăzi în mamografie.

Recomandarea este de a se efectua o mamografie anuală, începând cu vârsta de 40 de ani. Sub această vârstă, recomandarea este limitată la situații particulare ce țin de istoricul pacientei și de evaluarea corectă a factorilor de risc.

Cei mai importanți factori de risc sunt:

 • istoricul familial (mama sau sora cu neoplazie mamară, numărul de membrii din familie afectați, vârsta de apariție a cancerului la aceștia a€“ pre/postmenopauză);
 • istoricul personal al pacientei (antecedente de carcinom „in situ” sau invaziv);
 • afecțiuni genetice asociate;
 • menarhă timpurie sau menopauză tardivă;
 • în combinație cu alți factori de risc, prima naștere după 30 de ani sau absența alăptării;
 • istoricul personal sau familial pentru cancer de ovar, endometru sau colon.

Absența factorilor de risc nu exclude posibila dezvoltarea a unei neoplazii mamare.

La pacientele cu un scor de risc ridicat evaluarea presupune examinare ecografică la 6 luni, un examen mamografic și o examinarea IRM mamară cu substanță de contrast anual.

Mamografia este singura metodă ce pune în evidență și caracterizează microcalcificarile iar acestea pot fi uneori singura anomalie sugestivă pentru cancer mamar.

Mamografia are avantajul că poate fi interpretată comparativ cu examinările mamografice anterioare și oferă posibilitatea unei a doua opinii.

Dezavantajul major al mamografiei este că sensibilitatea ei scade în funcție de densitatea sânului. Astfel, dacă în cazul unui sân adipos sensibilitatea poate ajunge până la 100%, în cazul unui sân dens, sensibilitatea scade până la 50%. În aceste situații mamografia este completată cu ecografie mamară.

Ecografia mamară este tehnica de imagistică de primă intenție în evaluarea maselor din sân sub 35 de ani, la femeile gravide sau la cele care alăptează. Aceasta nu este indicată ca tehnică de screening pentru măsele oculte sau microcalcificarile din sân și nu înlocuiește mamografia.

Ecografia explorează sânii denși mamografic, caracterizează suplimentar o masă descoperită mamografic, explorează sânii cu proteze și ghidează procedurile intervenționale.

Sonoelastografia este o metodă complementară ecografiei, neinvazivă, ce poate fi efectuată în cadrul examinării ecografice, singura condiție esta ca aparatul (ecograful) să aibă în componența un soft special destinat elastografiei.

Sonoelastografia măsoară elasticitatea unei leziuni comparativ cu țesutul mamar adiacent sănătos. Formațiunile tumorale maligne sunt în general dure, rigide, pe când nodulii mamari benigni sunt de obicei elastici și mai moi.

Sonoelastografia depistează cu ușurință chistele mamare și poate face diferența între un chist complicat și o leziune solidă.

RMN mamar este a două metodă ce nu folosește razele X, complementară mamografiei și ecografiei și cu indicații specifice: recidivele tumorale ale sânului operat, stadializare (multifocalitate și multicentricitate), adenopatiile axilare, anomaliile clinice cu bilanț standard normal și protezele mamare.

Metoda are drept contraindicații prezența dispozitivelor de tip pacemaker, clipsuri chirurgicale, pompe implantabile și orice tipuri de proteze valvulare cardiace, de asemenea claustrofobia și sarcina în primul trimestru.

Examinarea RMN este recomandabilă a fi efectuată între a 6-a și a 17-a zi a ciclului menstrual.

Acuratețea raportului imagistic crește atunci medicul care face interpretarea este informat asupra unor date medicale personale de tipul: graviditate recentă sau alăptare, tratament hormonal cu estrogeni, tratament cu hormoni tiroidieni, eventualele intervenții chirurgicale ale sânului, radioterapia sau chimioterapia efectute de pacientă și timpul scurs de la încheierea acestora corelate cu datele clinice (de exemplu modificări cutanate sau ale mamelonului, scurgeri mamelonare).

Evaluarea făcută comparativ cu examenele anterioare ale pacientei când acestea există și sunt disponibile îmbunătățesc precizia diagnosticului.

Reevaluările periodice (conform standardelor de examinare, corelate cu particularitățile clinice individuale), precum și adresabilitatea precoce în cazul depistării prin autopalpare a unei mase mamare crește șansa depistării în stadii incipiente a unui cancer mamar.

Dr. Beatrice MEDIAN - Medic Specialist Radiologie și Imagistică medicală