Ecografia abdomino-pelvină in diabetul zaharat

Ecografia este metoda imagistică  prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor şi reprezintă principala metodă de screening in medicină, datorită avantajelor pe care le oferă: rapiditatea obţinerii unui diagnostic, lipsa de nocivitate, posibilitatea de repetare, practic nelimitată ca numar de examinări şi timp, obţinerea de planuri de examinare multiple şi diferite ale aceluiaşi organ.

Principiul ecografiei constă in emiterea de ultrasunete de catre o sondă specială, acestea fiind reflectate de structurile anatomice intâlnite şi apoi recepţionate şi transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor.
Ultrasunetele sunt vibraţii mecanice cu frecvenţe inalte, imperceptibile auzului uman, care sunt inofensive pentru structurile anatomice pe care le intâlnesc.
Pot fi depistate diferite modificări in structura organelor (formaţiuni tumorale) sau suferinţele organelor in cadrul unor tulburări metabolice (dislipidemiile, diabetul zaharat sau bolile inflamatorii).

Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină şi este caracterizat prin complicaţii ce se dezvoltă în timp şi afectează ochii, rinichii, ficatul şi colecistul, pancreasul, vasele de sânge şi nervii.

Prin ecografia abdomino-pelvină sunt evaluate atât complicaţiile acute cât şi cronice date de diabet, astfel:

Nefropatia diabetică este o cauză de insuficienţă renală la pacienţii diabetici. In stadiile incipiente se vizualizează usoară creştere in volum a rinichilor cu modificări de ecogenitate la nivelul parenchimului (hiperecogen) iar in stadiile tardive când se instalează insuficienţa renală, ambii rinichi apar cu dimenisuni mici, fară diferenţiere cortico-medulară cu parenchim subţiat şi neregularităţi de contur.

Steatoza hepatică in diabet apare in special la pacienţii diabetici netrataţi sau trataţi cu antidiabetice orale. In aceste condiţii poate aparea o ecogenitate usor crescută a ficatului şi hepatomegalie moderată până la severă.

Infiltrarea lipomatoasă a pancreasului poate apărea la pacienţii vârstnici sau la pacienţii diabetici.

Colecistita acută constituie o urgenţă medico-chirurgicală şi reprezintă aproximativ 65-78 % din toate cauzele de durere acută in hipocondrul drept. In 95% din cazuri, condiţia primară este obstrucţia ductului cistic, cel mai frecvent prin inclavarea unui calcul urmată de distensia colecistului.
In 5-10% din cazuri colecistita acută poate fi alitiazică. Această entitate se intâlneşte mai frecvent la pacienţi aflaţi in stări postoperatorii critice, politraumatizaţi sau la diabetici vârstnici predominant de sex masculin.
In caz de urgentă ecografia reprezintă metoda diagnostică de electie pentru colecistită acută având o sensibilitate de 85-95 %.

Calcificări ateroamtoase ale aortei şi ramurilor principale, pacientul prezentând simptome de boală arterială ocluzivă.

In concluzie, in evaluarea complicaţiilor diabetului zaharat, efectuarea unei ecografii abdominale este unul dintre cele mai importante aspecte.

Articol scris de Dr. Gina Rusu-Munteanu.

Dna Dr. Gina Rusu este medic specialist radiologie şi imagistică medicală, competenţe in ecografie generală, tomografie computerizată, mamografie şi rezonantă magnetica nucleară. Dna Dr. este unul dintre membrii echipei medicale Medas cu mare experienţă in patologia hepatică şi digestivă.

În clinicile Medas, diabetul poate fi depistat gratuit încă din stadii incipiente.
Luptă împotriva diabetului continuă!
Detalii la *9232/ www.med-as.ro