Diabetul zaharat şi complicaţiile cardio-vasculare

Poza cardiologieDiabetul zaharat este o entitate clinică complexă, un sindrom ce implică aparent doar o creştere a valorilor glicemiei serice. De obicei din momentul diagnosticului şi până la înţelegerea severităţii implicaţiilor sale este un drum lung.

Care ar fi motivul?

Se pot menţiona :

  • lipsa simptomelor în stadii iniţiale, când s-ar putea realiza o adevărată prevenţie a apariţiei complicaţiilor (cardiovasculare, renale, oftalmologice, neurologice); lipsa unei informări medicale adecvată a populaţiei generale;
  • frica de “doctor” şi de dependenţa de medicaţie; optiunea terapiilor alternative cu efecte controversate, unele dubitabile, altele reale dar nesusţinute de studii clinice.

​Ce determină solicitarea investigaţiilor pentru stabilirea diagnosticului de diabet zaharat?

In principal, asocierea de factori de mediu nemodificabili:

stres, poluare, alimentaţie cu factori genetici si inaintarea in varstă.

Aceşti factori ne duc cu gândul la efectuarea câtorva investigaţii de rutină, chiar pentru pacienţii asimptomatici (mult timp diabetul fiind asimptomatic).
Diagnosticul o data stabilit, trebuie doar sa ştim ce trebuie sa investigăm periodic, pentru o bună prevenţie a apariţiei complicaţiilor. Aproximativ 80% din cauzele de deces a diabeticilor sunt reprezentate de bolile cardiovasculare:

infarct miocardic, AVC, afectare arterială periferică.

Afectarea vasculară la diabetic implică atât afectarea vaselor mari (coronare cu risc de apariţie a IMA, carotidiene si intracerebrale, periferice) cât si a vaselor mici (aşa numita microangiopatie).
Rezultatul evoluţiei particulare a aterosclerozei atât ca rapiditate cât si ca severitate, poate determina invaliditate pâna la pierderea membrelor inferioare (in cadrul afectării circulaţiei arteriale periferice), apariţia AVC si a consecinţelor, apariţia infarctului miocardic, a insuficienţei cardiace. 

Pentru prevenţia acestor complicaţii, apariţia lor cât mai tarziu in cursul vieţii si la o amploare minimă, este necesară existenţa vizitei periodice la cardiolog atât in prezenţa simptomelor (durere anginoasă la efort, dispnee) cât si pentru pacienţii asimptomatici (există riscul neuropatiei cardiac autonome care se manifestă inclusiv prin absenţa durerii in cazul accidentelor coronariene acute).

Examenul clinic de rutină, determinarea tensiunii arteriale la ambele braţe, la membrele inferioare (când există suspiciune de arteriopatie periferică), determinarea TA in ortostatism ( pacientul ridicat in picioare imediat si la 3-5 minute), efectuarea unei ECG de rutină (care arată stadiul prezent al activitaţii electrice cardiace si este un document de comparaţie cu ECG-urile ulterioare) sunt date simple care pot stabili necesitatea reevaluarii periodice, intervalul de reevaluare, in dorinţa de a reduce rata de apariţie a complicaţiilor si in cazul apariţiei lor, acestea să fie de o amploare cât mai mică.

Examenul cardiologic va fi completat de examen oftalmologic, determinarea unor parametrii biologici ( analize de laborator ).

​Astfel, numai lucrând in echipa - pacient, diabetolog, cardiolog uneori cu sprijinul colegilor neurologi, nefrologi, oftalmologi - putem diagnostica si reduce complicaţiile diabetului (cardiovasculare, renale, oftalmologice, neurologice).
Nu putem vindeca diabetul, insă incercăm impreună să oferim pacienţilor diabetici un stil de viaţă cât mai apropiat de normalitate si cât mai lipsit de suferinţe. "

Articol de Dr. Corina Popa, medic specialist Cardiologie.

Dna Dr. Popa, membru al echipei medicale Medas Unirea, este unul dintre medicii Medas cu vasta experienţa clinică in diagnosticarea si evaluarea complicaţiilor cardio-vasculare ale pacienţilor diabetici.

În clinicile Medas, diabetul poate fi depistat gratuit încă din stadii incipiente.

Lupta împotriva diabetului continuă!

Detalii la *9232/ www.med-as.ro